Systeem & Elektra expert
 
Voor groot en klein project & advies


Advies en kennis betreft uw installatie


Terug naar overzicht

27-02-2019

Wat zijn de belangrijkste meterkast voorschriften en hoe is de meterkast ingedeeld?


De meterkast is een van die ruimtes waar je eigenlijk niet naar omkijkt. Misschien hooguit een paar keer per jaar om de meterstanden op te nemen, of wanneer de meterkast gebruikt wordt als opbergplaats En dat terwijl zich in diezelfde meterkast het hart van uw elektrotechnische installatie bevindt dat de nodige risico’s met zich meebrengt.

De hoogste tijd dus om eens te kijken welke meterkast voorschriften er zijn en hoe u de veiligheid van uw meterkast kunt verbeteren.

Is uw meterkast wel zo veilig?Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren die een elektrotechnische installatie met zich meebrengt.

Sterker nog: uit recent onderzoek van BouwKennis* blijkt dat gemiddeld 87% van de Nederlanders hun meterkast veilig tot zeer veilig noemt.

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat 20% niet weet of en hoe vaak de meterkast gecontroleerd wordt en van degenen die daar wel zicht op hebben, laat 41% de meterkast nooit nakijken.

En hoewel de meeste elektrotechnische installaties in Nederland relatief veilig zijn, zijn er toch wel degelijk risico’s.

Door bijvoorbeeld een defect in een kabel, losgetrilde schroeven, overbelasting of een verkeerd geïnstalleerd stopcontact in de woning, kunnen er storingen in de elektrotechnische installatie ontstaan. Wanneer de stoppen- of groepenkast dan niet goed werkt, zijn de gevolgen soms niet te overzien. Soms is er alleen materiële schade, maar er kunnen ook gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van stroomschokken of brand in de meterkast.

De meest gevaarlijke situatie ontstaat echter als de smeltende kunststof van de groepenkast naar beneden druppelt en terechtkomt op de kunststof gasleiding. Dit heeft altijd een grote brand tot gevolg. Het spuitende en brandende gas blokkeert dan vaak de vluchtweg uit de woning.

Alle reden dus om ervoor te zorgen dat de meterkast aan alle voorschriften voldoet en dat de inhoud ervan met enige regelmaat gecontroleerd en onderhouden wordt.Tip: lees meer over het voorkomen van brand in uw meterkastDe inhoud van uw meterkastOm te weten welke voorschriften er voor een meterkast zijn, is het handig om eerst even te kijken wat een meterkast nu eigenlijk is.

Bovendien leggen we uit wat het verschil is tussen een meterkast en een stoppen-, installatie- of groepenkast. Wat is een meterkast?

Iedere woning en elk pand heeft een meterkast, tegenwoordig vaak ‘meterruimte’ genoemd.

Dit is de ruimte waarin verschillende aansluitingen en meters zich bevinden. De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadsverwarming. Daarnaast omvat de elektrotechnische installatie alle zaken die zijn aangesloten in de meterkast om apparaten van elektriciteit te voorzien.

Denk daarbij aan de bekabeling, lasdozen, wandcontactdozen/stopcontacten, schakelaars et cetera.Wat is een stoppen-, installatie- of groepenkast?

In de meterkast bevindt zich ook de stoppen-, installatie- of groepenkast. Deze hebben alle drie dezelfde functie; hierin komt namelijk de elektriciteit binnen en deze wordt vervolgens beveiligd en verdeeld over de verschillende groepen. Ook de hoofdschakelaar en aardlekschakelaars vallen onder de stoppen-, installatie- of groepenkast.Wat is het verschil tussen een stoppenkast, een installatiekast en een groepenkast?

Een groepenkast en een installatiekast zijn hetzelfde. Een stoppenkast is echter een groepenkast of installatiekast met ouderwetse ‘stoppen’ ofwel smeltzekeringen. Als de belasting te hoog wordt, smelten deze zekeringen en moeten ze vervangen worden. Zeker in oudere woningen kom je nog wel eens een stoppenkast tegen. Vandaag de dag worden elektrische aansluitingen echter onderverdeeld via een groepen- of installatiekast met installatie- of aardlekautomaten.Tip: om storingen op te sporen is het handig om een groepenoverzicht in de meterkast te hangen.

Uw installateur heeft hierop aangegeven welke ruimtes precies op welke groepen zijn aangesloten. Is deze niet aanwezig, maak dan zelf een overzicht van de groepenindeling of laat uw installateur dit doen. Wat zit er vrijwel standaard in uw groepenkast? Hoofdschakelaar: De hoofdschakelaar gebruikt u om uw hele installatie in één keer uit te schakelen en spanningsloos te maken. In oudere installaties kan het zijn dat er nog geen hoofdschakelaar aanwezig is.

Ook de kwaliteit en veiligheid van de stoppen- of groepenkast is van groot belang.Veel elektrische apparaten en toepassingen in huis zorgen nu eenmaal voor een verhoogde kans op storingen of brand door elektra. Dit geldt in het bijzonder voor oudere woningen, die vaak nog te weinig stopcontacten bevatten en over een groepenkast beschikken die de huidige vraag naar elektriciteit niet aankan.

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat uw meterkast en de bijbehorende leidingen met zorg aangelegd en aansloten worden. Zo voorkomt u aansluitsituaties die op termijn niet alleen hoge onderhoudskosten, maar ook zeer gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Daarom zijn er speciale meterkast voorschriften opgesteld, die betrekking hebben op de plaats, afmetingen en indeling van uw meterkast.

Zeker weten of uw meterkast veilig is? bel of bericht ons info@belltechnics.nlTerug naar overzicht


Vrijblijvend persoonlijk advies

Wilt u vrijblijvend persoonlijk advies van ons? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulierinfo@belltechnics.nl, via telefoon: 0165-201 165 of   071- 2032257 
Wij horen graag van u!

» vrijblijvend persoonlijk advies
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map